ruimtepakken1.jpg

Foto: © Boeing.

Boeing heeft de nieuwe ruimtepakken voorgesteld waarmee astronauten vanaf 2018 naar het internationaal ruimtestation ISS zullen trekken. Ze zijn lichter, minder warm en hebben een aantal leuke nieuwe snufjes. En ze kregen ook een nieuw kleurtje: fel blauw.

Gedaan dus met de witte of oranje pakken waarmee astronauten tot nu toe de ruimte in werden gestuurd. "De nieuwe ruimtepakken wegen nog maar 9 kilogram, dat is 4,5 kilogram minder dan de huidige", aldus astronaut Eric Boe. "Ze passen beter en zijn eenvoudiger gemaakt. Dat laatste is een voordeel, want hoe complexer iets is, hoe meer er fout kan gaan."

ruimtepakken2.jpg

Foto: Astronaut Shane Kimbrough en Russische cosmonauten Sergey Ryzhikov and Andrey Borisenko in de witte pakken die momenteel worden gebruikt. © EPA.

Water
Andere nieuwe eigenschappen: de pakken zijn flexibeler aan de ellebogen en de knieën, de helm is nu een onderdeel van het pak en de handschoenen zijn touchscreengevoelig. Verder is er ook een nieuw ventilatiesysteem, waardoor water uit het pak kan ontsnappen zonder daarbij lucht te verliezen. Dat maakt het pak meteen een stuk minder warm.

ruimtepakken4.jpg

Foto: © Boeing

De pakken zullen voor het eerst gebruikt worden op de Starliner van Boeing, een ruimteschip dat astronauten naar het internationaal ruimtestation moet brengen. De eerste testvlucht staat volgend jaar gepland.

ruimtepakken3.jpg

Foto: Valery Tokarev, Julie Payette en Ellen Ochoa in de oranje pakken die astronauten vroeger droegen. © ap.

Door: Koen Van De Sype - Bronmateriaal: CNN, Boeing

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn