Foto: Tim Peake (links), Joeri Malentsjenko en Tim Kopra. © AFP.

Een Amerikaan, een Brit en een Rus hebben na een maandenlang verblijf in het Internationale Ruimtestation (ISS) weer voet op aarde gezet. Hun Sojoez-ruimtecapsule landde veilig in Kazachstan.

Door het vertrek van de Amerikaanse astronaut Tim Kopra voltrok zich in het ISS een wisseling van de wacht. Kopra droeg het bevel over het ruimtestation over aan zijn landgenoot Jeff Williams.

Naast Kopra keerden ook de Brit Tim Peake en de Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko terug op aarde. Peake liep in de ruimte onder meer de marathon van Londen. Het drietal heeft een half jaar in het luchtledige doorgebracht.

De drie koppelden vandaag hun Sojoez los van het ISS. Hun capsule landde na een drie uur durende reis, om 11.15 uur Belgische tijd, op de bedoelde plaats. Volgens een reddingsteam ter plaatse landde de Sojoez op zijn zijde omwille van de sterke wind. Iets wat vrij regelmatig gebeurt, luidde het. Voor de rest verliep de landing probleemloos.

De 43-jarige Peake, een voormalige helikopterpiloot, was de eerste Brit aan boord van het ISS. Hij was vergezeld van de 52-jarige Amerikaan Kopra, en de 53-jarige Rus Malenchenko. De drie vertrokken in december vanop Bajkonoer in Kazakstan.

Voor ze vertrokken vanuit de ruimte tweette Peake nog "Tijd om een beetje gewicht bij te komen! Wat een ongelofelijke reis is dit geweest - dank u voor het volgen en tot binnenkort terug op aarde!".

Door: Hln.be - Bron: ANP - Belga

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn