De komeet C/2013 A1 werd in januari van dit jaar ontdekt en lijkt op ramkoers te liggen met Mars. De komeet heeft een diameter van één tot drie kilometer en raast tegen een enorme snelheid van maar liefst 56 kilometer per seconde vooruit. "Als deze Mars raakt, komt net zoveel energie vrij als bij de ontploffing van 35 miljoen megaton TNT," vertelt Don Yeomans namens NASA. De kans dat het tot een inslag komt, is klein, maar zeker niet verwaarloosbaar. "De kans op een inslag wordt nu geschat op één op 2000."

Als het daadwerkelijk tot een inslag komt, zal Mars er (tijdelijk) heel anders uitzien. En ook het onderzoeksprogramma op Mars zal dan veranderen. Voor Curiosity is er geen probleem: de rover kan gewoon onderzoek blijven doen. Voor Marsrover Opportunity ligt het misschien anders. Die draait op zonne-energie en als de atmosfeer zich vult met stof en zand kan het wel eens lastig worden voor de rover om aan voldoende energie te komen.

Uit berekeningen van de onderzoekers blijkt dat er bij een eventuele inslag 80 miljoen keer meer energie zal vrijkomen dan bij de ontploffing van de meteoriet boven het Oeralgebergte in Rusland in februari van dit jaar. De temperatuur op Mars zou door de inslag flink stijgen. "De komeet zou veel stof, zand, water en ander puin de atmosfeer van de planeet in blazen", verklaart onderzoeker Michael Meyer. "Het resultaat zou een warmer en vochtiger Mars zijn dan we vandaag de dag kennen." Overigens kan het klimaat op Mars ook enigszins veranderen door de komeet als er geen inslag plaatsvindt. De gassen in de atmosfeer van de voorbij vliegende ruimtesteen zouden de atmosfeer van de rode planeet in het voorbij gaan kunnen beïnvloeden.

“Camera's op alle NASA ruimtesondes die nu op en rond Mars actief zijn, zouden in staat moeten zijn om foto’s van de komeet 2013 A1 te maken,” stelt onderzoeker Jim Bell. Hij denkt dan aan Mars Odyssey en de Mars Reconnaissance Orbiter: beiden in een baan om Mars. "We moeten alleen kijken of we ze in de juiste richting kunnen laten kijken. Ze zijn gewend om naar beneden en dus niet naar boven te kijken. Er moet worden uitgezocht of het mogelijk is om ze omhoog te laten kijken.” En ook Opportunity en Curiosity kunnen de komeet vereeuwigen. Tenminste: als ze maar voldoende energie hebben om 's nachts foto's te maken. "Opportunity draait op zonne-energie en moet dus opgeslagen energie gebruiken om de camera’s ‘s nachts te gebruiken. Of dat gaat lukken, is afhankelijk van hoeveel energie de rover overdag weet te verzamelen. Curiosity draait op nucleaire energie en heeft dus betere kansen om 's nachts foto's te maken.”

Bron: skynet.be

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn