space_corps.jpg

Afb. © ap.

Het Amerikaanse Congres buigt zich momenteel over een voorstel om een ruimteleger op te richten. Dat moet de belangen van de Verenigde Staten in de ruimte veiligstellen. Maar er is flink wat discussie over hoe dat vorm moet krijgen: als een aparte eenheid of als bevoegdheid van luchtmacht of marine.

Het 'Space Corps' zou onder meer de verantwoordelijkheid krijgen over de beveiliging van Amerikaanse satellieten en ruimtetuigen. Het voorstel spreekt van een aparte eenheid binnen de luchtmacht en de baas van het ruimteleger zou het achtste lid worden van de Joint Chiefs of Staff, een militair adviesorgaan van de federale overheid. Nu is de verantwoordelijkheid voor missies buiten onze atmosfeer nog gewoon een bevoegdheid van de luchtmacht zelf.

Die laatste is niet akkoord. "Het zou het leger complexer maken en meer geld kosten om een aparte eenheid op te richten", aldus secretaris Heather Wilson. Ook de marine ziet het anders en wil graag zélf de verantwoordelijkheid binnenhalen. Met het argument dat ruimtemissies van dezelfde aard zouden zijn als missies op zee.

Oorlog

Externen vragen zich dan weer af of een van beiden überhaupt geschikt is. "Geen van de twee onderdelen van het leger zijn echt voorbereid op een oorlog in de ruimte", zegt Harry J. Kazianis, defensie-expert van denktank 'Center for the National Interest'.

De primaire focus van het 'Space Corps' zou op militaire satellieten liggen. Die moeten beschermd worden tegen potentieel vijandige grootmachten zoals Rusland en China. Dat laatste land vernietigde in 2007 nog een van zijn eigen satellieten en zou in 2013 al een afweersysteem met raketten getest hebben dat objecten kan vernietigen die rond onze aarde cirkelen.

Consequenties

"Mocht er ooit een oorlog uitbreken met bijvoorbeeld Rusland of China, zal die niet alleen op de grond, op zee en in de lucht uitgevochten worden, maar ook in de ruimte", aldus Kazianis, die er zelf pleit voor een samenwerking tussen de verschillende militaire takken in plaats van een nieuw korps. "Winnen op een van die domeinen zou verregaande consequenties hebben voor alle andere."

Door: Koen Van De Sype - Bron: The Daily Caller, IFLScience

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn