ANP-47339195.jpg

Foto: Zo zag Philae eruit © ESA

"Dankjewel Rosetta, goed gedaan!" Met die woorden nam directeur Jan Woerner van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA afscheid van ruimtesonde Rosetta. Na twaalf jaar kwam vanmiddag een einde aan de missie.

Rosetta werd in 2004 gelanceerd en schreef tien jaar later geschiedenis toen vanaf de satelliet de onbemande verkenner Philae op ruim een half miljard kilometer van de aarde op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko landde.

Eerste keer

Het was de eerste keer dat zo'n gecontroleerde landing op een komeet werd gemaakt. De operatie verliep niet vlekkeloos: Philae kwam terecht in een spelonk waar zonlicht de lander moeilijk kon bereiken. Daardoor raakte de accu al snel na de landing uitgeput. Die kon zich later wel weer opladen, maar de landingsrobot werd pas dit jaar weer gelokaliseerd.

In de tussentijd zond de Philae wel onderzoeksresultaten naar de Rosetta, die ze weer doorstuurde naar aarde. Op de komeet werden zuurstofmoleculen, waterdamp, koolmonoxide en stikstof-, zwavel- en koolstofverbindingen gevonden. Vooral de vondst van zuurstof was verrassend.

Crash op komeet

RDe ESA heeft de sonde nu op de komeet laten crashen. De satelliet wordt bewust uitgeschakeld vanwege de haperende communicatie van Philae. Na de crash blijven de Rosetta en de Philae tot in de eeuwigheid op de komeet rond de zon draaien.

1_2km_surface.jpg

Foto: 1.2 km van het oppervlakte © ESA

Door: Rtlnieuws.nl - Bron: Esa - NASA

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn