Jupiters_N_pool.jpg

Foto: NASA's ruimtesonde Juno maakte deze foto van Jupiters Noordpool, ongeveer twee uur voor de dichtst haalbare afstand op 27 augustus 2016. Credits: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

Op een hoogte van slechts 4200 kilometer heeft NASA'S ruimte sonde Juno eindelijk de fel begeerde foto's kunnen maken. Hoofdonderzoeker Scot Bolton van de Juno-missie bevestig dat er spectaculaire beelden zijn geschoten die met niets vergelijkbaar zijn met voorgaande beelden, waaronder o.a de weersactiviteiten, met in het bijzonder de hevige stormen.

 

Storm_N_pool.jpg

Foto: Juno was ongeveer 48.000 mijl (78.000 kilometer) boven Jupiter polaire wolkentoppen toen het deze opnames nam, het toont stormen en weersomstandigheden  onvergelijkbaar met andere gasplaneten in ons zonnestelsel.  Credits: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

De Junocam laat zien dat de Noordpool van Jupiter een stuk blauwer is dan de rest van deze reuze planeet. Hevige Stormactiviteiten zijn aan de orde van de dag en zijn nog nooit gezien op dit soort gasplaneten in ons zonnestelsel.

Juno heeft maar liefs voor zes megabyte aan data naar de aarde verzonden en zorgd nu al voor verrassende ontdekkingen. De beelden worden momenteel verder geanalyseerd.

Met de Italiaanse Jovian Infrared Auroral Mapper (JI-RAM) zijn er tevens voor het eerst infraroodopnamen gerealiseerd van zowel de Zuidpool alswel de Noordpool.

Juno zal in totaal nog zo'n 35 keer een scheervlucht boven het wolkendek van Jupiter gaan uitvoeren tot 2018. De verwachtingen zijn dan ook hoog.

Meer weten over Juno's missies? Klik dan hier!

Door: Rene Velleman - Bron: NASA

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn