juno-1a.jpg

Foto:  © NASA / JPL-Caltech

Op 27 augustus zal het zo ver zijn en richt Juno zijn camera's onder het wolkendek van Jupiter om een tipje van zijn sluier prijs te geven. Na een afstand afgelegd te hebben van maar liefs 3 miljard kilometer zullen we eindelijk meer te weten komen.

Heeft deze gasreus een vaste kern? Ook naar zijn polen is men zeer benieuwd en zijn nog nooit gedetaileerd bekeken. Met zijn geadvanceerde set van wetenschappelijke instrumenten, zal Juno verder de atmosferische structuur, circulatie en fysica van de magnetische omgeving van Jupiter onder de loup nemen. Die gegevens zullem een beeld gaan vormen hoe ons en andere zonnestelsels uiteindelijk zijn opgebouwd.

Rick Nybakken, Juno projectmanager bij NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, die zich bezich houdt met het ruimtevaartuig juno is zeer tevreden. Juno is in een goede staat van gezondheid. Het ruimtevaartuig en al zijn instrumenten zijn volledig gecheckt en klaar voor 27 Augustus, voor onze eerste close-up van Jupiter. We hopen rond 1 September de eerste hoge resolutie foto's te kunnen presenteren.

jupiter1a.jpg

Genomen met een infrarood-camera.  © NASA / JPL-Caltech.*

Juno die zich sinds 4 Juli in een baan rond Jupiter bevind zal 27 augustus beginnen aan een zogenaamde wetenschappelijke baan waarbij hij dichtbij genoeg zal kunnen komen voor gedetaileerd onderzoek. Hierbij komt hij zo nu en dan op een afstand van zo'n 4100 kilometer van de gasreus.

In totaal zal hij gedurende zijn missie 37 banen rond Jupiter maken. Juno doet er 53,4 dagen over om een rondje rond Jupiter te maken. In Februari 2018 zal ze haar welverdiende pensioen opeisen en zichzelf in de atmosfeer van de grootste planeet in ons zonnestelsel boren. Hiermee doet ze tevens haar laatste goede daad en voorkomt ze dat biologisch materiaal van de Aarde Jupiters manen besmet. Juno was de naam van de vrouw van de Romeinse oppergod Jupiter.

Door: Rene Velleman - Marsinopmars.nl - Bronmateriaal: NASA.gov  Beeldmateriaal: NASA / JPL-Caltech.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn