Foto: © thinkstock.

Een ster die stilaan de geest geeft, verwoest alles in zijn nabijheid. Maar voor planeten die zich veel verder bevinden, kan dat net een heel ander proces in gang zetten, suggereert nieuw onderzoek van het Carl Sagan Institute. Want waar ooit enkel ijs regeerde, zou door de temperatuurstijging plots leven mogelijk zijn.

Sterren, zoals ook onze zon, hebben geen eeuwig leven. Wanneer ze zonder energie komen te zitten, zakt de kern langzaam in, waardoor de temperatuur stijgt. Daardoor zet de rest van de ster uit om een 'reus' te creëren. Daarbij slokt de uitdijende ster nabijliggende planeten op. Toch is dat geen slecht nieuws voor verdergelegen planeten. Want sommigen van hen - momenteel ijskoude, diepgevroren werelden - krijgen plots de ideale voorwaarden en temperatuur om leven op gang te brengen.

Kan dat wat concreter? Wel, in het geval van onze zon zal dat proces binnen zowat 7,5 miljard jaar van start gaan. De zon zal 200 keer groter worden en van Mercurius en Venus zal geen sprake meer zijn. Onze aarde houdt het nog uit, maar is dan compleet onleefbaar geworden. Veel verder weg, rond Saturnus en Jupiter, cirkelen manen als Enceladus en Europa die veel ijs bevatten. Een hetere zon zou daar op dat moment het perfecte klimaat kunnen creëren voor nieuwe levensvormen.

Door: Stefan Grommen

©

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn