Foto: Impressie van Makemake en z’n maantje MK 2. Credit: NASA, ESA, and A. Parker (Southwest Research Institute).

Sterrenkundigen hebben met behulp van de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop een maantje ontdekt bij de dwergplaneet Makemake. Het maantje, dat de voorlopige namen MK 2 en S/2015 (136472) heeft gekregen, is 160 km groot en draait op een afstand van 20.000 km rond Makemake, die zelf 1400 km groot is, ongeveer 2/3e van de afmeting van Pluto.

Dat MK 2 nog niet eerder is ontdekt komt door z’n zwakke lichtkracht: hij is zo’n 1300 keer lichtzwakker dan Makemake, die zelf al erg lichtzwak is door z’n enorme afstand, bijna 7 miljard km, gelegen in de Kuipergordel buiten de baan van de verste planeet Neptunus.

MK 2 werd ontdekt met Hubble’s Wide Field Camera 3 (WFC3), die het vermogen heeft lichtzwakke objecten vlakbij veel lichtsterkere objecten te zien. MK 2 lijkt een donker oppervlak te hebben óf Makemake wordt omgeven door een soort van donkere wolk.

Dwergplaneten draaien in een baan rond de zon, maar hebben te weinig aantrekkingskracht om een planeet te zijn, zoals de aarde. Er zijn er tot nu toe vijf gevonden, waarvan Pluto de bekendste is – de voormalige planeet die in 2006 ‘gedegradeerd werd’ tot dwergplaneet. Makemake, dat verder weg van de zon staat dan Pluto, werd ontdekt in 2005.

Hij is vernoemd naar een godheid van de oorspronkelijke bewoners van Paaseiland. Dankzij de ontdekking van MK 2 zal men beter in staat zijn eigenschappen van Makemake zelf te meten, zoals z’n massa en straal. Hieronder een video over de ontdekking van MK 2 met Hubble.

Klik 'hier' voor het wetenschappelijk artikel over de ontdekking van MK 2.

Bron: Hubblesite. - Door: Arie Nouwen - Astroblogs.nl

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn