Foto: Omgeven door sterrenstelsels staat aarde in 'immense hemel

In de 'directe omgeving' van de aarde staan meer dan 100.000 sterrenstelsels zoals onze melkweg. Die vormen een gigantisch complex, hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt. Het is een zogeheten supercluster, dat de naam Laniakea heeft gekregen. Dat is Hawaïaans voor 'immense hemel'.

Het overkoepelende stelsel is enorm. Het meet 500 miljoen lichtjaar in doorsnee. Een lichtjaar is de afstand die het licht in 1 jaar aflegt, bijna 10 biljoen kilometer.

Bij elkaar zijn de stelsels 100 miljoen miljard (een 1 met 17 nullen) keer zo zwaar als onze zon.

Het was bekend dat de aarde in zo'n megastelsel staat, maar de omvang was nog niet duidelijk. 'We hebben de eindelijk de grenzen vastgesteld van het supercluster dat ons thuis is.

Het is alsof je voor het eerst ontdekt dat je woonplaats deel uitmaakt van een veel groter land dat aan andere landen grenst', verklaart hoofdonderzoeker R. Brent Tully.

De studie staat in de nieuwste editie van het belangrijke wetenschapsblad Nature. Het is niet bekend hoeveel superclusters er in het heelal zijn.

Bron: ANP

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn