mars.jpg

Afb. Mars de rode planeet © epa.

De NASA is al lange tijd bezig met plannen om mensen te landen op Mars, maar dat blijkt op dit moment niet mogelijk te zijn, zegt de ruimtevaartorganisatie.

NASA kondigde aan dat het op dit moment niet betaalbaar is om mensen te landen op de rode planeet. Wel blijft het wellicht mogelijk om astronauten naar Mars te laten vliegen, maar landen is een heel andere zaak, zo klinkt het.

"Ik kan geen datum plakken op wanneer mensen Mars zullen kunnen betreden", aldus William Gerstenmaier, NASA's hoofd van de menselijke ruimtevaart, aan Ars Technica. De mededeling is opvallend omdat de ruimtevaartorganisatie in het verleden nogal geheimzinnig en vaag communiceerde over dit onderwerp.

"Met de huidige budgetsituatie, inclusief de verhoging van zo'n twee procent, hebben we geen oppervlaktesystemen beschikbaar voor Mars", aldus nog Gerstenmaier. Volgens het NASA-hoofd is het dalen, landen en toetreden tot de planeet "een grote uitdaging".

Het Space Launch System en het Orion ruimtetuig, die naar verwachting een toekomstige Mars-landing mogelijk maakten, bleken heel duur om te bouwen. Als gevolg daarvan kon NASA nog niet eens landingsvoertuigen bouwen die op Mars zouden landen.

Veel alternatieven om de kosten te drukken zijn er niet. Er is wel de optie om veel meer te vertrouwen op gedeeltelijk of volledig herbruikbare lancering en in-space transportsystemen die worden gebouwd door bedrijven zoals SpaceX, Blue Origin en United Launch Alliance. Politiek gezien is tot op heden elke afhankelijkheid van commerciële bedrijven voor diepe ruimteverkenning echter not done in het Amerikaanse congres.

Maar dat kan misschien veranderen nu vicepresident Mike Pence de deur op een kier houdt voor commerciële partnerschappen binnen de NASA. "Het is een feit dat de Amerikaanse bedrijven pioniers zijn wat ruimtevaart betreft", liet Pence zich al ontvallen.

NASA zelf houdt intussen de deur open voor nieuwe missies op de maan. "Als we erachter komen dat er water op de maan is, en we willen uitgebreidere operaties op de maan doen om dit te verkennen, hebben we de mogelijkheid om met Deep Space Gateway een uitgebreid maanoppervlakprogramma te ondersteunen," zegt NASA-hoofd Gerstenmaier. "Als we ons meer willen concentreren op Mars, kunnen we dat wel behouden", besluit hij.

Door: Hln.be - TDV - Bron: Ars Technica

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn