marslander.jpg

Foto: Hier zie je de Chinese Marslander en -rover op het oppervlak van Mars staan. Foto: Xinhua.

De rover weegt ongeveer 200 kilogram en telt zes wielen. Ook is de rover uitgerust met vier zonnepanelen. Als alles volgens plan gaat, zal de rover op het noordelijk halfrond van Mars landen en het oppervlak aldaar gaan verkennen. De rover is ontworpen om zo’n drie maanden actief te blijven.

Lander en orbiter

De rover zal samen met een Marslander- en orbiter worden gelanceerd. Die orbiter is uitgerust met tal van instrumenten en zal onder meer de atmosfeer van Mars, de verspreiding van water en ijs en de interne structuur van de rode planeet bestuderen.

Zeven maanden onderweg

Het is de bedoeling dat de Marsmissie in juli of augustus 2020 het luchtruim kiest. Na een reis van zeven maanden zal de orbiter zich in een baan rond Mars nestelen, waarna de Marslander afdaalt om de rover netjes op het oppervlak van Mars te zetten.

Het is niet voor het eerst dat de Chinezen een Marsmissie organiseren. In 2011 deden ze – samen met de Russen – ook al een poging. Maar die mislukte en de Marssonde crashte in de Stille Oceaan. Toch gaan de Chinezen het weer proberen. Ze kunnen inmiddels buigen op wat meer ervaring: zo zetten ze in 2013 een lander en rover op de maan.

Door: Caroline Kraayvanger - Scientias.nl - Bronmateriaal -  China unveils designed concept of Mars probe"

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn