1a-curiosity1.jpg

Foto: De Marsrover Curiosity © NASA

Dat de Marsrover Curiosity een hoogwaardig stukje techniek van rond de 1 miljard euro is wisten we waarschijnlijk ondertussen wel. Of hij daarnaast ook nog intelligent en autonoom genoeg is om zichzelf een tijdje vakantie te gunnen mogen we echter betwijfelen.

Het team wat zich bezig houd met de activiteiten en bevindingen van Marsverkenner curiosity is druk aan het werk om hem uit zijn veilige-modus te halen.

De Marsrover had zichzelf op 2 juli in veilige modus gezet. De modus met beperkte functionaliteit wanneer er sprake is of kan zijn van een probleem zorgde ervoor dat Curiosity de meeste van zijn activiteiten en bevindingen staakte.

De ingenieurs zijn druk bezig de oorzaak te bepalen waarom Curiosity de beslissing nam zichzelf in veilige-modus te schakelen.

Geanalyseerde informatie wijst op een onverwacht conflict tussen camerasoftware en gegevenssoftware in de hoofdcomputer.

De stappen op korte termijn naar het hervatten naar de volledige activiteiten van de verkenner beginnen echter met het kijken naar meer aansluitende informatie bij Curiosity.

Vanaf 2013 heeft De Marsrover zichzelf drie maal in een zelfde veilige-modus stand geschakeld.

Mochten we er onverhoeds toch naast zitten en Curiosity zo terug keert van een welverdiende vakantie dan heeft hij hopelijk in ieder geval heel wat vakantiekiekjes genomen.

Voor meer informatie over de Marsrover Curiosity en zijn bevindingen op Mars klik hier!

Door: Rene Velleman - Bron: NASA.gov

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn