1a-mars-duinen.jpg

Foto: © NASA.

Tijdens zijn weg naar de top van Mount Sharp heeft Marsrover Curiosity even de tijd genomen om een adembenemende panoramafoto te maken van de Bagnold-duinen. De duinen bestaan uit een strook zwart zand op de noordwestelijke flank van de berg.

Het panorama is samengesteld uit meerdere foto's, die de Curiosity midden december nam. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal de Marsrover minstens enkele weken in het gebied doorbrengen, om duidelijkheid te scheppen over de werking van winden op Mars.

Satellietbeelden hebben onthuld dat de duinen op Mars elk jaar een meter verschuiven. De wind doet het zand op de helling van Mount Sharp belanden, waar het zich opstapelt tot er steile duinen ontstaan. Daarna schuift het zand als een mini-lawine naar beneden. De duin die op deze foto te zien is, is ongeveer 5 meter hoog.

Vanuit de huiskamer meekijken:

In februari plaatste ruimtevaartorganisatie Nassa een video op You tube van Curiosity mét rondkijkmogelijkheid. Misschien leuk om even terug te zien.

< /br>

Door: Hln.be - Bron: NASA- National Geographic

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn