Foto: Conceptbeeld van een Dragon-capsule die op Mars landt. © SpaceX. ©

SpaceX-topman Elon Musk zit doorgaans niet om een gewaagde uitspraak verlegen, en ook op de developersconferentie Code 2016 liet hij weer van zich horen. Niet voor het eerst had Musk het over zijn plannen om mensen naar Mars te sturen. Voor het eerst is er nu ook een concrete timing: de eerste Marsreizigers zullen gelanceerd worden in 2024, om een jaar later op de rode planeet te arriveren. Dat meldt Forbes.

Musk was op de conferentie aanwezig om de recente ontwikkelingen toe te lichten van zijn pogingen om raketten opnieuw te doen landen. SpaceX is daar dit jaar al meermaals in geslaagd. De bedoeling van het project is delen van een raket te kunnen hergebruiken, om de kosten van ruimtevaart drastisch te doen dalen. Tegen het einde van de zomer hoopt het bedrijf een eerste raket met gerecupereerde onderdelen te lanceren.

Nog dit jaar wil Musk voor het eerst ook de grotere Falcon Heavy-raket lanceren. Die was aanvankelijk gepland voor 2012/2013, maar is nu nog steeds in ontwikkeling. Volgens Musk wordt de Falcon Heavy de krachtigste raket sinds de Saturn V die voor het eerst mensen naar de maan bracht.

Al deze plannen leiden voor Musk naar het ultieme doel: naar Mars reizen. Tijdens de IAC-conferentie in september zal hij zijn langetermijnplannen voor de kolonisering van Mars bekend maken, maar op Code 2016 lichtte hij al een tipje van de sluier.

Zoals bekend wil Musk in 2018 een Dragon naar Mars sturen. Na die eerste lancering, zo voegde hij er nu aan toe, plant het bedrijf een nieuwe lading naar de rode planeet te sturen telkens als de banen van de aarde en Mars dat toelaten. Die gelegenheid is er eens om de 26 maanden.

In 2024 hoopt het bedrijf dan de eerste mensen naar Mars te sturen. Al moet zelfs Musk toegeven dat er omtrent dat plan nog wat onzekerheden bestaan.

Gesteld dat SpaceX erin slaagt vele mensen op Mars te krijgen, ziet Musk "grote ondernemingskansen" op de planeet, van "de eerste ijzerertsraffinaderij tot de eerste pizzatent". "Wat SpaceX nu probeert te doen, is een klimaat scheppen zodat ondernemers op Mars kunnen bloeien", klinkt het.

Door: Hln.be - Bron: Forbes

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn