Foto: het verse boorgat

De Marsrover Curiosity heeft voor het eerst een echt gat geboord in een stuk Marsrots. De boorstof analyseert de rover in zijn ingebouwde laboratorium. Wetenschappers zijn verheugd.

Eerder boorde de Curiosity al een proefgat, maar zaterdag ging het om 'het echie'. Op naar de aarde teruggestuurde beelden is het verse boorgat duidelijk zichtbaar naast de testversie.

Vorige Marsrovers hakten in het gesteente, maar de Curiosity is de eerste die ook in de rotslaag kan boren om monsters te verkrijgen. Dit soort operaties is echter dusdanig ingewikkeld dat weten-schappers de rover dagenlang instructies gaven om eerst een proefboring te verrichten.

De verkregen boorstof wordt overgebracht naar het laboratorium, waar de Curiosity analyses zal verrichten om de chemische samenstelling te achterhalen.
De Curiosity is op Mars op zoek naar mogelijke aanwijzingen dat het Marsmilieu ooit de ontwikkeling van microbieel leven mogelijk maakte.

Na zijn boortaak zal de Curiosity de komende negen maanden naar een berg rijden.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn