Foto: Bodem van Mars lijkt op die van Hawaï

Uit bodemmonsters die zijn verzameld door de Curiosity, het voertuigje dat namens de NASA rondrijdt op de planeet Mars, blijkt dat de samenstelling van de grond opvallend veel weg heeft van die van vulkanisch zand op Hawaï. Dat hebben onderzoekers dinsdag bekendgemaakt.

De monsters zijn geanalyseerd met behulp van een speciale röntgentechniek. In zandkorrels werden kristallen ontdekt die identiek zijn aan die in basaltachtige, vulkanische regio's op aarde, zoals Hawaï. David Blake, bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verantwoordelijk voor het gebruikte meetinstrument, sprak van een 'magisch moment'.

Roest

Door het nemen van grondmonsters willen de onderzoekers achterhalen onder welke omstandigheden de aangetroffen mineralen zijn gevormd. Verweerde componenten die in de eerste schep grond zijn gevonden, kunnen zijn ontstaan door contact met water of zuurstof, vergelijkbaar met het onstaan van roest. Ook kunnen zandstormen of meteorietinslagen aan de vorming van het materiaal ten grondslag hebben gelegen.

De Curiosity is geland op een plek waar drie types gesteente aanwezig zijn. Volgend jaar wil de NASA het voertuigje naar Mount Sharp dirigeren, een 5 kilometer verderop gelegen plek. De bodem daar is veel ouder, zei onderzoeker Blake dinsdag, 'en we hopen dat we daar mineralen aantreffen die suggereren dat er ooit een soort leefbare omgeving is geweest. Dat is tot nu toe niet gebeurd, maar we hebben tijd genoeg.'

Dankzij dit zelfportret is de huidige toestand van de wagen duidelijk te zien en kunnen de technici van Nasa in de loop der tijd veranderingen als stofophopingen en wielslijtage in de gaten houden.

Bron: NASA

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn