Foto: Illustratie van de onbemande robotlander van Mars One © Mars One.

 

De menselijke missie naar Mars krijgt steeds meer vorm. Het Nederlandse bedrijf Mars One wil op 2023 een kolonie op de rode planeet vestigen.

Voordat dit gebeurt gaan een robotlander en een satelliet tests uitvoeren die van cruciaal belang zijn voor de latere bemande vlucht.

Mars One is in zee gegaan met het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, het grootste defensie-concern ter wereld, om een speciale robotlander te ontwikkelen.

De lander is gebaseerd op het ontwerp van NASA's Phoenix-Marslander. Het bestaat uit dunne zonnepanelen en heeft een graafarm aan boord.

Het is de bedoeling dat de robotlander water uit de bodem van Mars meeneemt en continu videobeelden maakt. Die beelden worden via een communicatiesatelliet naar de Aarde gestuurd.

De satelliet wordt ontwikkeld door Surrey Satellite Technologies Ltd (SSTL).

Historische prestatie
Bas Lansdorp, medeoprichter van Mars One, is erg enthousiast over de ontwikkelingen. De lancering voor de lander en de satelliet staan nu gepland voor 2018.

Volgens Lansdorp zijn Lockheed Martin en SSTL belangrijke spelers in hun vakgebied. De robotlander en de satelliet zullen de eerste particuliere ruimtevaartuigen zijn die naar Mars gaan. Lansdorp: 'Hun succesvolle aankomst en werk op de planeet zal een historische prestatie zijn.'

Ook Ed Sedivy, hoofd werktuigkundige bij Lockheed, is opgewonden. Hij weet door ervaringen met de Phoenix-Marslander dat landen op Mars een uitdaging is.

'Het is een sensatie en het gaat om een zeer spannende missie.' Volgens Mars One is de demonstratie van water op Mars van cruciaal belang voor de bemande missies.

Het bedrijf hoopt dat de live beelden die de robotlander maakt de rode planeet dichterbij de mensen brengt.

Honderdduizenden aanmeldingen

Het aantal aanmeldingen voor het prestigieuze project is in een aantal maanden fors gestegen. Meer dan 200.000 mensen hebben zich aangemeld voor de menselijke missie die gepland staat voor 2025. Vier astronauten zullen naar de rode planeet vertrekken.

bron: Mars One

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn