Nu Nasa's Marswagen Curiosity succesvol is geland op Mars en bezig is met zijn missie, verwacht de Britse astronoom Martin Rees dat het 'slechts een kwestie van tijd' is voordat de mens op de Rode Planeet kan lopen.

Rees is een Astronomer Royal, een Britse eretitel die wordt toegekend aan belangrijke Britse astronomen. Rees voorspelt een 'dramatische en technologische evolutie' op Mars en daarbuiten, naarmate wetenschappers meer over Mars leren.

Posthumanistische tijdperk

Volgens Rees zou de verkenningsmissie van Curiosity wel eens de start van nieuw tijdperk voor de mensheid kunnen zijn, ondanks de risico's van het reizen in het zonnestelsel.

Het is dom om te beweren dat massa-immigratie naar de ruimte een oplossing zou zijn voor de problemen op Aarde. Maar', vertelt hij in een interview met de Times, 'ik geloof, en hoop, dat sommige mensen die nu leven, in de toekomst op Mars kunnen lopen. Bovendien zullen kleine 'onverschrokken avonturiers' wellicht, een of twee eeuwen verder, op de planeet kunnen wonen, of misschien op asteroïden geheel afhankelijk van de Aarde.'

Menselijke voetafdrukken

Curiosity is de grootste, zwaarste en duurste Marsauto ooit. Belangrijkste doel voor de komende twee jaar: onderzoeken of de omstandigheden op Mars in het geologische verleden geschikt zijn geweest voor leven.

'De wielen van Curiosity maken de weg vrij voor menselijke voetafdrukken in de toekomst', zei de baas van Nasa al eerder deze week.

'Wie weet wemelt het in het heelal van het leven, maar onze Aarde zou ook uniek kunnen zijn', vertelt Rees. 'Dat kan teleurstellend zijn, maar maakt onze planeet wel de belangrijkste in de Melkweg.'

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn