De lancering van de LADEE, op 6 september. © epa.

Een nieuwe sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de maan bereikt. Dat meldde de NASA maandag. De timing van de operatie is niet perfect: door de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid zit ongeveer 97 procent van de 18.000 NASA-medewerkers thuis.

De zogenoemde Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) vertrok vorige maand richting de maan. Daar gaat het de komende weken op ongeveer 250 kilometer van het maanoppervlak informatie verzamelen over onder meer maanstofdeeltjes. LADEE kwam zondag in een baan om de maan, jubelde NASA.

Een woordvoerder van NASA zei niet te denken dat de zogenoemde shutdown van de Amerikaanse overheid gevolgen heeft voor de lasercommunicatie met de sonde. Andere projecten van de ruimtevaartorganisatie hebben wel veel last van de dichtgedraaide geldkraan. Zo waakt een absoluut minimum aan personeel over de NASA-satellieten en sondes.

Bron: ANP - Bewerkt door redactie AD

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn