Foto: Een Maanrobot

 

De faculteit Luchtvaart– en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft wil naar de maan. Zij overweegt op te gaan voor de Google Lunar X Prize, een prijs van 20 miljoen dollar die het bedrijf heeft ingesteld.

De jackpot gaat naar het eerste team dat – vóór 31-12-2012 – een robot op de maan weet te zetten. Deze moet zich wel 500 meter over het maanoppervlak kunnen verplaatsen en tevens videobeelden, panoramabeelden en data naar de aarde sturen. Twee studententeams met 20 man werken nu tien weken aan de voorbereidingen van een dergelijke missie.

De website voor hun project ‘reachforthemoon.nl’ vind je hier. De X Prizes zijn bedoeld om innovatie te stimuleren. De Google Lunar X Prize trekt veel belangstelling. Er hebben zich wereldwijd al tien teams geregistreerd als deelnemer, met namen als Odyssey Moon, Team Italia, Micro Space, Quantum3, Astrobotic en Lunatrex.

De voorbereidingen van een mogelijke maanmissie zijn opdrachten waarmee studenten luchtvaart- en ruimtevaarttechniek hun bachelorfase afronden. In eerdere jaren heeft deze oefening geresulteerd in nieuwe uitvindingen zoals de Delfly, een insectachtig vliegtuigje, en de Wasub, een door spierkracht aangedreven onderzeeboot van luchtvaartmaterialen.

Op 12 juni zullen de twee groepen die aan de Google Lunar X-Prize werken hun resultaten presenteren. Bron: ScienceGuide.

Bron: ANP

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn