moonproject.jpg

Foto: ©epa

Het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos heeft aangekondigd dat ze een nieuwe sessie van kosmonautenrekrutering zijn gestart. Doel is de kosmonauten op het maanoppervlak te laten wandelen.

De Russen zoeken zes tot acht kosmonauten voor het reizen met het nieuwe ruimtetuig 'Federatsia', voor het werken in het internationaal ruimtestation ISS en om naar de maan te vliegen en daar aan exploratie te doen.

De kandidaturen worden binnen de vier maanden vanaf nu afgesloten en "er zal geen discriminatie zijn op grond van huidskleur of sekse", zo klinkt het in een persmededeling van Roskosmosdirecteur Sergej Krikalev.

Anderzijds mogen de kandidaten niet ouder zijn dan 35 jaar, moeten ze tussen de 1,50 en 1,90 meter lang zijn en mogen ze niet meer wegen dan 90 kilo. Kennis van informatica, beheersing van het Engels en enige ervaring met de ruimtevaartindustrie zijn troeven die de kandidatuur wat meer kracht kunnen bijzetten.

De eerste Russische vluchten naar de maan zijn gepland in 2031. Er zijn wel al 14 wachtenden voor de nieuwe kandidaten, met name 14 kosmonauten die al de voorbereiding doorworsteld hebben sinds hun aanwerving in 2006, maar nog nooit hebben mogen deelnemen aan ruimtevluchten.

De eerste testvlucht met de Federatsia-raket is gepland in 2021. Die moet de oude vertrouwde Sojoez-raketten vervangen.

Door: Hln.be - Bron: Belga

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn