mx.jpg

Foto: © Moon Express

"That's one small step for man, one giant leap for mankind". Wie oud genoeg is zal zich deze woorden vast nog wel herinneren. En diegenen die van ruimtevaart houden ongetwijfeld ook. Volgend jaar volgt er weer een mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart.

Volgend jaar is het zover! Het commerciele ruimtevaart bedrijf Moon Express is van plan zijn Maanlander MX-1E op het oppervlak van het achtste wereld deel te planten.

Met dat feit zal het tevens de Google Lunar XPrize en de bijhorende 20 miljoen dollar prijs proberen te winnen, voor de eerste particuliere onderneming die een robotlander op de Maan doet landen.

mx1.jpg

Foto: © Moon Express

Naast apparatuur voor wetenschappelijke onderzoeken zal het ruimtevaartuig een opmerkelijke lading gaan meenemen, namelijk de as van enkele gecremeerde mensen. Wie die mensen zijn geweest is nog niet bekend.

Ontginnen

Binnen zo'n 15 jaar kan de maan een belangrijk onderdeel zijn van onze economie.

Naveen Jain, voorzitter van Moon Express gaat voor meer dan de Google-prijs; Dit zou wel eens de opening kunnen zijn voor ondernemers. Alles wat we op aarde ontginnen en exploiteren is in meervoud en in overvloed in de ruimte. Binnen zo'n 15 jaar kan de maan een belangrijk onderdeel zijn van onze economie.

Hij plaatste er nog een schepje bovenop en citeerde John F Kenedy; We choose to go to the moon not because it’s easy, but because it’s a good business”.

Ondanks het optimisme en de reele kansen van dit bedrijf, bestaat er nog steeds een mogelijkheid dat een van hun concurrenten er met de Google Lunar Xprijs vandoor gaat.

16 in de race

Van de 30 teams die in 2007 aan de high-tech competitie begonnen, zitten er nog 16 in de race om de prijs op te eisen. Naast Moon Express heeft ook het Israelische SpaceIL een overeenkomst gesloten voor toekomstige lanceringen.

Het SpaceIL team werd opgericht als een non-profit organisatie met als doel wetenschappelijke en technologische opleidingen in Israël te promoten. Hun budget is vrijwel geheel gefinancieerd door filantropen, en bestaat uit zo'n 36 miljoen dollar.

Ruimterecht

Volgens het Sovjet-standpunt zou verkenning van de ruimte moeten worden beperkt tot de overheid.

Naast alle technische overwinningen die behaald moeten worden zijn er ook de regels van het Internationale ruimterecht wat moet worden nageleefd. Volgens het Sovjet-standpunt zou verkenning van de ruimte moeten worden beperkt tot de overheid, In het verdrag staat echter dat ontginning is toegestaan maar toe-eigening van een hemellichaam uit den boze is.

landingsplek

Waar de Moon Express volgend jaar van plan is te gaan landen is nog niet duidlijk. Door de nostalgische waarde is de landingsplek van de Apollo 11 uit 1969 in iedergeval, geen optie.

Mocht het Moon Express echter lukken om videobeelden van deze historische landingsplek te maken, dan krijgen ze een bonus van 4 miljoen dollar cadeau.

En voor de wat ouderen onder ons, NASA heeft onlangs duizenden foto's vrijgegeven en op Fliclr gepubliceerd. Zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen! en even terug te blikken naar een vervlogen tijd.

one_step.jpg

Foto: "That's one small step for man, one giant leap for mankind". © NASA

 

Door: Rene Velleman - Bronmateriaal:  - Kenneth Chang - Wikipedia - Foto-credit: Moon express

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn