China wil een man op de maan krijgen. Daarmee zou het het tweede land ter wereld zijn waarvan een inwoner op de maan is geweest. Het gaat om een langetermijnplan: de komende jaren blijft het bij onbemande maanrovers.

Het op de maan zetten van een Chinees maakt onderdeel uit van de ruimteplannen van de Chinese overheid, die vrijdag op internet zijn gepubliceerd.

De komende vijf jaar doet het land onderzoek naar de mogelijkheid om een man op de maan te zetten. Het is overigens al langer bekend dat China een man op de maan wil, maar een officieel project om dat te bereiken was er nog niet.

Wanneer er voor het eerst een Chinees - en daarmee de eerste persoon van buiten de Verenigde Staten - op de maan komt, is nog onbekend, maar dat zal in de komende vijf jaar nog niet gebeuren. Wel wil China de komende jaren onbemande rovers naar de maan sturen, die materiaal verzamelen en vervolgens weer terugkeren naar de aarde.

Verder wil China zijn raketlanceerplatformen verbeteren, een schonere raket ontwikkelen en nieuwe ruimtelaboratoria in een baan om de aarde brengen. China wordt niet toegelaten tot het International Space Station en heeft daarom zijn eigen faciliteiten nodig. Het heeft op dit moment één eigen ruimtestation: nieuwe laboratoria zouden daar aan kunnen worden gekoppeld.

De Chinese overheid heeft in 2007 en 2010 al satellieten naar de maan gestuurd. Onlangs ging een satelliet die Mars moet bestuderen verloren, toen de Russische draagraket die hem naar Mars moest brengen, er niet in slaagde aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen. Het is onbekend of China nieuwe Mars-plannen heeft.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn