Mars-oppervlak.jpg

Foto: Een artistieke impressie van het Mars-oppervlak en een oppervlak dat meer aan de aarde doet denken. © afp.

Kleurt een stukje van de Rode Planeet in 2036 blauw? Als het van een groepje wetenschappers afhangt wel. Met een asteroïde hopen ze een krater te slaan in het oppervlak van de planeet, die op zijn beurt moet vollopen met gesmolten ijswater.

Het plan klinkt behoorlijk surrealistisch en zou zo in een sciencefictionfilm passen. Met een ruimtemissie willen ze een klein stukje Mars transformeren en bewoonbaar maken voor mensen. "Die terraformatie wordt afgerond in 2036, en opent de deur voor de eerste nederzetting en commerciële exploitatie van Mars", klinkt het op de website van de organisatie.

de Omaha krater

Met een satelliet, uitgerust met een laser, willen de wetenschappers een kleine asteroïde op Mars laten inslaan. De krater, die de naam Omaha zou krijgen, zou een diameter hebben van zo'n 9 kilometer. Die moet dan op zijn beurt vollopen met ijswater, dat door de hitte van de inslag gesmolten is.

In een volgende stap wil het team een gebouw rond en over de waterplas bouwen. "Waar eerdere ontwerpen van Mars-woningen steeds beperkt waren tot enkele duizenden kubieke meters, zou onze constructie miljoenen kubieke meters kunnen bedragen", klinkt het in een persbericht.

lake-mathew.jpg

Het onderzoeksteam wil dat het gebouw uiteindelijk de thuis wordt van zo'n duizend kolonisten. "In die constructie kunnen dan al snel nederzettingen ontstaan, die zelfvoorzienend zijn en zelfs expedities kunnen uitvoeren op Mars. Hierdoor hoeft er vanuit de aarde minder vracht worden aangevoerd."

Overtollig zuurstof kunnen ze boven de krater pompen, zodat er een soort ozonlaag ontstaat. Uiteindelijk zouden er dan zelfs planten kunnen groeien rond het meer, menen de wetenschappers.

Tweede krater

Bij succes willen de wetenschappers in 2061 een tweede, grotere krater in de planeet slaan. Maar zal het zo'n vaart lopen? Dat valt moeilijk te zeggen. Het team heeft in de Verenigde Staten een patent genomen op het project, maar van concrete financiering lijkt er momenteel nog geen sprake.

Door: Hln.be

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn