lavagrot.jpg

Foto: Een voorbeeld van een lavagrot op Hawaï. © thinkstock.

Wetenschappers hebben ontdekt dat er onder het oppervlak van onze maan een heel stelsel van stabiele grotten verborgen moet zitten en dat zou mogelijkheden kunnen bieden als we ooit een permanente ruimtebasis op de maan zouden willen openen.

Het onderzoek in kwestie werd geleid door planetair geofysicus Dave Blair van de Purdue University in West Lafayette in Indiana. Het team analyseerde data van een aantal ruimtetuigen die rond onze maan cirkelen en onder meer het oppervlakte van het hemellichaam in kaart brengen.

Wetenschappers hadden eerder al ontdekt dat er kleine afwijkingen waren in de zwaartekracht die konden wijzen op de aanwezigheid van een grottenstelsel onder het maanoppervlak met een breedte van ettelijke kilometers en dat werd in het nieuwe onderzoek verder uitgespit. Dat stelt nu dat de grotten een goede stabiliteit hebben tot een breedte van maar liefst vijf kilometer en als ze een 'dak' hebben van amper twee meter dik. En dat zou mogelijkheden bieden voor toekomstige basissen op de maan. De grotten zouden kolonisten onder meer kunnen beschermen tegen extreme temperaturen, straling uit de ruimte en meteorietinslagen.

De grotten zouden net als gelijksoortige grotten op aarde - in Hawaï en IJsland - ontstaan zijn door het opdrogen van ondergrondse rivieren van gesmolten gesteente of lava, die zo een cilindervormige ruimte achter lieten. Maar waar die op aarde hooguit 30 meter breed zijn, zouden die op de maan zich in de breedte uitstrekken over ettelijke kilometers.

Door: Koen Van De Sype - Bron: Icarus, Science News

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn