china_jeep.jpg

Foto: © Deredactie.be.

China hoopt in juli of augustus 2020 een robotjeep naar Mars te lanceren. Het heeft via de staatsmedia een tip van de sluier over de verkenner gelicht.

Het is de bedoeling dat een Lange Mars-5 draagraket van op de nieuwe lanceerbasis Wenchang het tuig meeneemt en op een traject naar de Rode Planeet brengt. Na een reis van ongeveer zeven maanden moet de lander zich van een "orbiter" losmaken en uiteindelijk neerstrijken nabij de evenaar. Dan zal het gedurende een negentigtal dagen het Marsoppervlak en de omgeving bestuderen.

Tweehonderd kilo
De jeep zal tweehonderd kilo wegen. Hij zal zes wielen en vier zonnepanelen hebben. Dertien instrumenten doen onderzoek naar sporen van water en ijs.

In het kader van zijn ambitieus ruimtevaartprogramma heeft Peking al een robotjeep op de Maan neergezet, om daar onderzoek te doen. India was het eerste Aziatisch land dat in september een sonde rond de Rode Planeet bracht.

Minstens de helft van missies naar Mars, in het bijzonder landingen, mislukken.

Mislukken

De opdracht zou niet gemakkelijk zijn. Zelfs de grote ruimtevaartmogendheden zagen zowat minstens de helft van missies naar Mars, in het bijzonder landingen, mislukken.

België is momenteel met apparatuur op de Europees-Russische sonde en lander ExoMars op weg naar de Rode Planeet.

Door: Hln.be - Bron: Belga - Fotocredit: Deredactie.be

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn