lancering.jpg

Foto: Vrijdagochtend om 02.20 uur plaatselijke tijd. © epa

Een Amerikaanse, Russische en Franse astronaut zijn zaterdag aangekomen op het Internationaal Ruimtestation (ISS), waar ze zes maanden zullen verblijven.

Volgens het Russische nieuwsagentschap TASS werd de aankomst zaterdagavond bevestigd door Rusland. Vrijdagochtend om 02.20 uur plaatselijke tijd (donderdag 21.20 uur Belgische tijd) vertrok vanop de Russische kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan bij temperaturen onder nul een Sojoez-raket. Die slingerde op zowat 200 km hoogte de Sojoez MS-03 capsule naar het ISS.

Astronauten Peggy Whitson van NASA, Oleg Novitskiy van Roscosmos en Thomas Pesquet van ESA zullen zes maanden doorbrengen in het ISS. Whitson, die al honderd dagen in de ruimte doorbracht, zal het ruimtestation leiden. Dat deed ze in 2007 ook al een keer. Thomas Pesquet is de jongste astronaut van ESA ooit en de tiende Fransman in de ruimte.

Wetenschappelijke experimenten

De astronauten zullen hun bijdrage leveren aan honderden wetenschappelijke experimenten om de menselijke kennis te vergroten over biologie en natuurwetenschappen in de bijzondere situatie op het ruimtevaartuig, wat de zwaartekracht betreft.

Met de aankomst van het drietal leven en werken er weer zes mensen tegelijk in het station, en is de vijftigste bemanning compleet. De Amerikaanse gezagvoerder Shane Kimbrough, en de Russen Sergey Ryzjikov en Andrej Borisenko bevonden zich al aan boord en blijven er nog tot eind februari.

Door: Hln.be - Bron: Belga

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn