lancering1.jpg

Foto: De eerste lancering van de 57 meter lange raket. © Reuters

China heeft zijn tot dusver krachtigste raket de ruimte ingestuurd. De Lange Mars 5 werd donderdag succesvol gelanceerd vanuit het nieuwe ruimtevaartstation in Wenchang op het Zuid-Chinese eiland Hainan.

De eerste lancering van de 57 meter lange raket is een belangrijke stap op de weg naar de bouw van het geplande Chinese ruimtestation. De raket kan 25 ton vracht laden en zou in 2018 de kernmodule Tianhe 1 (Hemelse Harmonie) naar het heelal brengen.

Experten vergelijken het draagvermogen van de nieuwe raket met die van de Amerikaanse Delta IV Heavy, de momenteel meest efficiënte raket van het Amerikaans ruimtevaartprogramma. Bij haar eerste lancering brengt de raket een wetenschappelijke satelliet en een herbruikbaar ruimteveer of shuttle in het heelal, die bij een vlucht verschillende satellieten in omloopbanen kan brengen.

Momenteel cirkelen ook twee Chinese astronauten van de ruimtecapsule Shenzhou 11 in het ruimtestation Tiangong 2 (Hemelpaleis) rond de Aarde. Over een maand wordt dat de langst bemande ruimtevlucht van China. De beide astronauten maken ook voorbereidingen voor de ingebruikname van het Chinese ruimtevaartstation, dat in 2022 klaar moet zijn. Indien het Internationaal Ruimtestation (ISS) zoals voorzien in 2024 zijn werking stopzet, wordt China de enige natie met een permanente buitenpost in het heelal.

Naar schatting 100.000 toeschouwers volgden ter plekke in Wenchang hoe de raket tegen de nachtelijke hemel opsteeg.

De raket behoort tot de nieuwste generatie uit de succesvolle Lange Mars-familie. Ze speelt ook een belangrijke rol voor geplande vluchten naar de Maan en naar Mars. China kan voortaan ook grotere satellieten voor civiele of militaire doeleinden de ruimte insturen.

"Zonder de Lange Mars 5 kon er geen ruimtevaartstation komen", zei de Australische ruimtevaartexpert Morris Jones in de South China Morning Post. "Ook vluchten naar de Maan of naar Mars zouden onmogelijk zijn". Elk nieuw ruimtevaartproject begint met de lancering van een raket. De ontwikkeling van de Lange Mars 5 was moeilijk en heeft jarenlange vertragingen opgelopen, maar demonstreert echter ook de maturiteit van het Chinese ruimtevaartprogramma, aldus Jones.

lancering1c.jpg

Foto: © Reuters

Door: Hln.be - Bron: Belga

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn