asteroides.jpg

Foto: Impressie van asteroides © UKT2.

Wetenschappers hebben al 15.000 asteroïden gevonden die door de ruimte razen en ooit kunnen inslaan op aarde. En het totale aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger. Drie jaar geleden stond de teller op 10.000.

"We ontdekken gemiddeld dertig nieuwe objecten per week", meldt Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die meedoet aan het onderzoek. "Enkele tientallen jaren geleden vonden we dertig in een jaar." Dat tempo gaat waarschijnlijk omhoog als nieuwe, geavanceerde telescopen in gebruik worden genomen.

Door ons zonnestelsel suizen meer dan 700.000 asteroïdes. De meeste staan ver weg en komen nooit in de buurt van de aarde, maar een deel ervan komt wel in de buurt. Dat zijn de Near-Earth Objects (NEOs).

Van klein tot heel groot

Sommige rotsblokken zijn meer dan een kilometer in doorsnee, en daarvan is volgens ESA ongeveer 90 procent gevonden. "Van de rotsen die groter dan 100 meter zijn, hebben we slechts 10 procent gevonden. En minder dan 1 procent van de objecten die groter dan 40 meter zijn.

De kans is bijzonder klein dat een van die objecten in de komende veertig jaar inslaat. Maar volgens ESA moeten alle NEOs in de gaten worden gehouden om te weten waar ze naartoe gaan.

Door: Hln.be - Bron: ANP - Foto-credit: UKT2

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn