star1.jpg

Foto: Sterrenuitverkoop in Augustus © Unsplash

Deze maand kunnen de sterrenliefhebbers hun hart weer weer ophalen. Van nu tot 13 Augustustus lijkt het een ware sterren-uitverkoop. met de 12e als top koopavond. Maar u hoeft niet te wachten tot de 12e want de meteoren zijn nu al zichtbaar, al is het nog niet in de aantallen zoals eind volgende week zal gebeuren.

Een vallende ster kan je zien als een lichtspoor aan de hemel dat je ziet wanneer een meteoroïde op grote hoogte met een enorme snelheid in onze atmosfeer terechtkomt. Hij kan tientallen meters groot zijn, of slechts zo groot als stofdeeltjes.

Ekaterinburg_view_of_2013_meteor_event.jpg

Foto:  de meteoroïde bij Tsjeljabinsk in 2013 © Svetlana Korzhova

Een van de grotere die we ons waarschijnlijk nog wel herinneren was de meteoroïde bij Tsjeljabinsk in 2013. Deze had een diameter van 17 meter en een massa 9.000 ton. De meteoroïde ging met een snelheid van 54.000 kilometer per uur de atmosfeer binnen. De schokgolf die daar op volgde was zo hevig, dat de golf twee keer de aarde rondging. De schade was enorm.

Geen sterrekijker? Geen nood! Ook met het blote oog zijn de meteoren-zwermen waar te nemen. Zoek dan wel een lekker donker plekje op ver verwijderd van lichtbronnen.

In de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 augustus, verwacht men de grootste meteoren-zwerm die vanuit een punt de radiant genoemd, vanuit het Noord-Oosten te zien zal zijn. Per uur kan je je dan vergapen aan zo'n 70 vallende sterren. Als je wens dan nog niet uit komt, heb je echt wat fout gedaan.

Door: Rene Velleman - Bronmateriaal: Wikimedia Commons, the free media repository - Foto-credit: Svetlana Korzhova - Unsplash

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn