Foto: De H-IIA draagraket© epa.

Gelanceerd met een H-IIA draagraket in februari, zijn er zware problemen met een Japanse satelliet voor ambitieus astronomisch onderzoek, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa bekendgemaakt.

Vorige week verloor de röntgensatelliet Hitomi (de nieuwe naam voor de Astro-H) de communicatielink met de grond.

De kunstmaan was er niet in geslaagd zichzelf te stabiliseren, raakte op 26 maart in een rolbeweging en liep daarna "enige schade" op, aldus een functionaris van het Jaxa. Het denkt niet dat de satelliet met ruimteschroot is gebotst. Meerdere objecten, tot een meter groot, in de buurt van het tuig zouden afgebroken delen van de kunstmaan zijn.

Wel heeft de satelliet nog vier onvolledige pakketten data doorgestuurd wat erop wijst dat sommige systemen nog steeds functioneren.

Mogelijk zal het Jaxa maanden nodig hebben om te weten hoe het precies zit en om eventueel wegen te vinden om de Hitomi weer aan de praat te krijgen.

Als mogelijke oorzaak denkt het Jaxa aan een breuk in de heliumtank, een brandstoflek in de stabilisatiemotor of een batterijpanne.

Medeontwikkeld door de Amerikaanse NASA beschikt de Hitomi over vier röntgentelescopen en twee detectoren van gammmastraling.

Wetenschappers hoopten bijvoorbeeld meer te weten te komen over zwarte gaten.

Door: Hln Bron: Belga

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn