Foto: © afp. Een artistieke weergave van de zonnewind die de atmosfeer van Mars afbreekt.

De zon berooft Mars van zijn atmosfeer. De 'zonnewind', een stroom van geladen deeltjes die door de zon wordt uitgespuwd, heeft ervoor gezorgd dat de atmosfeer heel dun is geworden. Dat maakten wetenschappers van de Nasa donderdag tijdens een persconferentie bekend.

Door de zonnewind en zonnestormen is het klimaat op Mars sterk veranderd, stellen onderzoekers van de ruimtevaartorganisatie.

De atmosfeer was vroeger veel dikker, waardoor het klimaat op de Rode Planeet warmer en vochtiger was. Maar de atmosfeer krimpt snel:

Nasa stelt dat Mars elke seconde zo'n 100 gram gas verliest. "Dat is vergelijkbaar met het dagelijks stelen van enkele muntjes uit een kassa: het verlies is uiteindelijk aanzienlijk", aldus onderzoeker Bruce Jakosky.

Magnetisch veld:

De dampkring van de Rode Planeet is inmiddels zo dun - nog geen honderdste van de aardatmosfeer - dat water er onmiddellijk zou verdampen. De ontdekking werd gedaan door de Amerikaanse ruimtesonde Maven, die vorig jaar september begon aan haar missie: een studie van de atmosfeer van Mars.

Wetenschappers vermoedden toen al dat de 'zonnewind' debet was aan de huidige schraalte. De aarde beschermt zichzelf met haar magnetisch veld tegen deze stroom geladen deeltjes uit de zon, maar Mars heeft niet zo'n schild.

Marskoorts:

Sinds de onderzoekers vorige maand water op de planeet hebben ontdekt, heeft de Nasa last van marskoorts. De organisatie zoekt nog astronauten voor een ruimtereis naar Mars, die tegen 2030 zou moeten plaatsvinden. In een wervende tekst spreekt het instituut over de 'komende marsgeneratie die nieuwe hoogten moet bereiken en ons zal helpen met het realiseren van ons doel: voet op de rode planeet te zetten'.

Bron: Trouw.nl

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn