Foto: Een impressie van GJ 1132b, die rond een rode dwerg cirkelt. © Dana Berry.

Sterrenkunde Een rotsachtige planeet ter grootte van de aarde, op amper 39 lichtjaren - een steenworp, in astronomische termen - hier vandaan. GJ 1132b, in het sterrenstelsel Vela, zou volgens astronomen wel eens de belangrijkste exoplaneet zijn die tot nu toe werd ontdekt.

Deze buitenaardse wereld cirkelt rond een rode dwerg (een kleine, zwakke ster) en is ongeveer zestien procent groter dan onze aarde. Maar vooral bevindt hij zich drie keer dichterbij dan de dichtstbijzijnde aarde-achtige, rotsige planeet die tot nu toe gevonden was.

Op die afstand, zo hopen astronomen, zullen ze met behulp van telescopen de chemische stoffen in de atmosfeer van de planeet, de snelheid van de winden en de kleuren van de zonsondergangen zorgvuldig kunnen ontleden. En dat is dan weer beloftevol voor de toekomst, want die informatie kan wetenschappers helpen om te zoeken naar tekenen van leven op andere planeten.

Bewerkt door: Hln.be - Bron: Science Daily, The Guardian

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn