Foto: Een impressie van één van de door kepler geregistreerde planeten, de kepler-452b. © epa.

De planeet Kepler-438b mag dan het meest op de aarde lijken, leven blijkt er volstrekt onmogelijk. Dat hebben Britse wetenschappers uitgerekend. De dampkring is weggeblazen door de ster waar hij omheen draait, waardoor de planeet waarschijnlijk onophoudelijk gebombardeerd wordt met schadelijke uv-straling, röntgenstralen en geladen deeltjes.

Kepler-438b, die begin dit jaar werd ontdekt, staat bovenaan de zogeheten Earth Similarity Index. Dat betekent dat er tot nu toe nog geen planeet is gevonden die meer op de aarde lijkt. Zo is 438b even groot en even warm als de aarde.

Het verschil is dat zijn ster veel actiever is dan onze zon. Die ster produceert elk jaar een paar gigantische zonnevlammen, waaraan de planeet wordt blootgesteld. Elke vlam is minstens tien keer zo sterk als de krachtigste vlam die onze zon ooit heeft voortgebracht. De zonnevlammen bij Kepler-438b hebben 6,7 miljoen maal een miljoen keer zo veel energie als de atoombom op Hiroshima.

Het is zeer de vraag of een dampkring op Kepler-438b bestand is tegen zulke bombardementen, schrijven de Britten. En zonder beschermende dampkring is leven onmogelijk. Het onderzoek staat in het wetenschapsblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Bewerkt door: Hln.be - Bron: ANP

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn