Foto: Kim Huiskes stuurde haar foto op © Kim Huiskens.

Een mysterieuze witte stip pal onder de maan hield vroege vogels donderdag bezig. Is het een ster? Een planeet? Meteoroloog Marco Verhoef van Weerplaza heeft het verlossende antwoord. Het blijkt de planeet Venus, die vlakbij de maansikkel stond.

Je moest er misschien vroeg voor opstaan, maar dan werd je wel getrakteerd op een mooi plaatje. Volgens Verhoef is de bijzondere stip te verklaren door de stand van de maan en de planeten daaromheen. ,,Venus, ook wel de morgenster genoemd, is de helderste planeet die je kunt zien en hij geeft het langst licht."

Hij vervolgt: ,,De maan draait om de aarde en van tijd tot tijd komt hij dicht in de buurt van andere planeten. Venus is een opvallend object, maar ook andere planeten en sterren liggen eromheen. Alleen veel meer op de achtergrond."

De grootste lichtbron is de maan, die door de grootte ook dikwijls overdag te zien is. ,,Venus en de maan lagen vannacht redelijk dicht bij elkaar. Dat komt vaker voor. Het is mooi en het ziet er leuk uit, dus mensen moeten er vooral van genieten."

Dat deden ze. Op Twitter en Facebook maakten veel mensen melding van de verschijning. ,,Ik dacht mijn eerste buitenaardse wezens gespot te hebben", grapt Yvonne Sies. Een ander zegt: ,,Ik zag een stip aan de oostelijke horizon, maar dacht dat het een vliegtuig was."

Bij AD.nl stroomden de foto's van de waarneming binnen. We zetten de mooiste beelden op een rij:

 

 

 

 

Door: Simone van Zwienen

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn