Foto: © afp.

Drie astronauten hebben vrijdag met hun Sojoezruimteschip het internationale ruimtestation ISS bereikt. Het drietal vertrok woensdag vanaf de Russische ruimtevaartbasis in Baikonoer, in Kazachstan. Aan boord bevinden zich de Rus Sergei Volkov, Aidin Aimbetov uit Kazachstan en Andreas Mogensen, de eerste Deen die zich in de ruimte waagt.

De Sojoez was langer onderweg dan gebruikelijk. ISS werd in juli verplaatst om aanvaringen met ruimteafval te vermijden. De nadering met de Sojoez moest daardoor langzamer dan anders plaatsvinden.

Het ruimteschip is inmiddels vastgekoppeld aan het station. Rond het middaguur zweven de drie astronauten het International Space Station binnen. Daar verblijven momenteel zes astronauten.

Mogensen en Aimbetov keren op 12 september terug naar de aarde. Zij worden dan begeleid door de man die het verblijfsrecord in de ruimte op zijn naam heeft.

Gennadi Padalka is sinds maart in het ISS aan het werk geweest, maar heeft dan in totaal al 878 dagen in de ruimte doorgebracht. Volkov keert volgend jaar maart terug naar de aarde, samen met zijn landgenoot Michail Kornijenko en de Amerikaan Scott Kelly, die er dan een jaar ruimtearbeid hebben opzitten.

Door: Redactie AD Bron: ANP

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn