Foto: Het onderzees laboratorium The Aquarius. Kader: Jeremy Hansen © NOAA.

Vier astronauten leven deze week in een grote tank op de bodem van de Atlantische oceaan om te oefenen voor toekomstige ruimtereizen. De leider van de missie, Jeremey Hansen (38) van het Canadian Space Agency, bereidt zich zo voor om ooit op Mars of een astroïde te kunnen staan.

Een kleine zes kilometer voor de kust van Florida, op een diepte van twintig meter, staat Hansens huis voor de komende dagen, het onderzees laboratorium The Aquarius Reef Base.

Het is een 14 meter lange stalen cilinder die een ruimtevoertuig moet simuleren. Via Twitter houdt de astronaut de buitenwereld op de hoogte van zijn avontuur.

'In bed voor de eerste nacht in de oceaan op 20 meter diepte van de oceaan. Ik kreeg het bovenste bed!', twitterde de Canadees eergisteren, waarna gisterochtend een foto van 'Bob' de barracuda volgde die net langs het lab zwom toen Hansen wakker werd.

 
 

De astronauten zullen dagelijks het Aquarius Reef Base verlaten. 'We zullen tijdens deze ruimtewandelingen de oceaanbodem bestuderen alsof het een astroïde of het marsoppervlakte is', legde Hansen vlak voor de missie aan de Canadese media uit.

'Het lab heeft een gat in de vloer dat continu open is, de luchtdruk houdt het water buiten. We stappen er zo uit en in.' Naast de astronaut van het CSA, zijn er ook twee aquanauten van de ESA en een NASA-astronaut aanwezig. Volgens de NASA heeft het leven onderwater veel raakvlakken met het leven in de ruimte.

Door: Dolf Hendriks

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn