Foto: Impressie van het SLS © NASA.

De NASA (National Aeronautics and Space Administration) heeft succesvol een test afgerond waarmee een grote stap is gezet richting een bemande vlucht naar Mars. De eerste onbemande vlucht verder dan de maan staat gepland voor 2018.

Op het moment wordt er hard gewerkt aan het zogeheten Space Launch System (SLS), dat er voor moet zorgen dat astronauten voortaan verder kunnen reizen dan de maan. Het uiteindelijke doel, dat in 2030 verwezenlijkt moet worden, is een bemande reis naar Mars.

'We blijven hard werken om eerder klaar te zijn, maar later dan november 2018 gaat het niet worden', aldus William Gerstenmaier, werkzaam voor de Bemande Verkenningen en Operatiemissies bij de NASA.

Dan staat de eerste onbemande vlucht op het programma. Het is de bedoeling dat er een ruimtevaartuig de lucht in gaat, dat in staat is om 77 ton te tillen. Hierdoor is het mogelijk om technische missies in de ruimte uit te voeren.

Miljardenproject:

Overigens is het hele project een kostbare aangelegenheid. De geraamde kosten tot 2018 liggen op 7,02 miljard dollar (5,33 miljard euro). Hoeveel geld er vervolgens nog op tafel moet komen om daadwerkelijk astronauten richting Mars te sturen, is niet bekend.

Maar de flinke smak centen mag de ambitie niet drukken: 'We zijn altijd een land geweest dat ambitieus is op het gebied van ruimtevaart. Het is onze plicht richting de belastingbetaler om dit project succesvol te laten zijn.'

Bewerkt door: Ruben Koenes bron: NASA

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn